DE DUIVELSE KUNSTEN VAN HET VUUR
De bronzen beelden van Léon VermuntLéon Vermunt is in 1952 in Roosendaal geboren. Na zijn academische opleiding in Tilburg vestigde hij zich in 1975 in Halsteren. Sinds februari 2001 woont hij in Wouwse Plantage, waar hij een atelier en bronsgieterij heeft.

Hij is een van de weinige beeldende kunstenaars die zijn eigen beelden giet. In zijn atelier ontwerpt hij zijn beelden die hij volgens de 'cire perdue' methode afgiet in brons, en soms ook aluminium.

De kunstenaar laat zich in zijn werk inspireren door diverse thema’s, waaronder de vrouwelijke figuur, het paard en natuurlijke, organische vormen. Onderwerpen die op de expositie op een verrassende wijze tot uiting komen.

Ronde vormen, een krachtige sierlijke lijnvoering en vooral elegantie maken zijn ode aan de vrouw uiterst tastbaar. Zijn beelden hebben het weke vlees achter zich gelaten en krijgen de stoerheid van brons, de souplesse van vloeiend metaal en de oerkracht van de gloeiende massa.'In mijn vrije werk kan ik mijn ongebreidelde fantasieën naar boven laten komen en een enorme diversiteit aan technieken en mogelijkheden laten zien. Ik leef op zoveel fantasieën en stijlen dat ik me niet in een hokje wil laten vangen. Ik beperk me ook niet tot een bepaalde succesformule, maar zoek steeds de uitdaging en stimuleer mezelf om clichés te doorbreken.'

Zijn vrouwenbeelden beleven een erotische vreugde aan hun extreme lichaamsbeheersing, hun soepele overwinning van de zwaartekracht, uitdagend en lenig vertonen ze een virtuositeit die slechts wordt geëvenaard door die van de beeldhouwer.

'Je realiseert je hoe belangrijk het is dat het gietsel door de kunstenaar zelf is gegoten. Als het beeld is afgemaakt en gepatineerd heeft het zijn eigen handschrift.'

Systematisch worden gebieden als stilering, veranderende vormen en hun afleidingen onderzocht. Successievelijk ontstaat op deze manier een serie beelden.


EXPOSITIES

De afgelopen twintig jaar exposeerde Léon Vermunt in allerlei plaatsen in binnen- en buitenland. Een kleine opsomming: Den Haag, Epse, Bergen op Zoom, Helmond, Breda, Middelburg, Okkenbroek, Capelle a.d. IJssel, Volkel, Lage Vuursche, Numansdorp, Brugge

(B) Gent (B) Kalmthout (B) Knokke (B)Barcelona (S) Calafell (S) en Rotterdam.


OPDRACHTEN

Voor veel gemeentes voerde Vermunt monumentale opdrachten uit: Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Halsteren, Oudenbosch, Steenbergen, Wouw.

Bedrijfsopdrachten werden uitgevoerd voor: Akzo, Free Record Shop, Grootint, Massive verlichting, Philip Morris, Presto Print, Ohra, Fides, de Viersprong, Luchtmacht Meteorologische Dienst, Aluminium Centrum, Rabo bank Halsteren.

Beelden van Vermunt zijn in het bezit van Artotheken in Breda, Bergen op Zoom, Den Haag en de Provincie Drente.

2004 Gemeentelijke Cultuurprijs Roosendaal

1997 Genomineerd Aluminium Award

1997 Sakko Cultuurprijs Markiezaat Bergen op Zoom.Léon Vermunt - Julianaweg 13 - 4725 SH Wouwse Plantage - tel. +31 (0)165 378 163